zaterdag 18 februari 2012

MOODBOARD 2: 'Utopia'

Met Walking City bedachten de architecten van Archigram een toekomst waarin grote groepen mensen een nomadisch leven leiden in wandelende steden. In de jaren '60 zochten ze al naar antwoorden op het vraagstuk van onze snel veranderende stedelijke maatschappij. Hoe zou het zijn om in zo'n stad te leven? Je reist en toch blijf je thuis. Niet alleen de letterlijke maar ook de denkbeeldige grenzen vervagen. De term 'grondgebied' krijgt een nieuwe invulling.


Maar Walking City is een toekomstbeeld uit de jaren '60. Je ziet aan de tekeningen maar je voelt het ook aan de idee├źn. Hoe zou een hedendaagse utopie voor een nieuwe stad er uit zien? Welke vormen zou onze samenleving in het beste geval kunnen aan nemen?

Meer info over Archigram vind je bij het 'Archigram Archival Project' en zie je in onderstaand filmpje.

Eco Capsula is een ecologische caravan ontworpen door de Sloveense 'Nice Architects'. Ze hergebruiken frisdrank blikjes om er spiegelende en eivormige wooneenheden mee te maken. Ze denken na over ecologie en energiewinning maar ook over hoe verschillende capsules een gemeenschap kunnen vormen en samenwerken.


Hun studie is grappig en ontwapenend maar ook best gedetailleerd. Meer info vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten